divendres, 6 de desembre del 2013

ELS INTENTS D'ÚS NO SEXISTA DEL LLENGUATGE, PERVERTIDORS DE LA LLENGUA?



"Que s'acabi aquesta comèdia de desdoblar el masculí i el femení!” exclama la filòloga i lingüista Carme Junyent en una entrevista a Vilaweb, on critica la tendència dels desdoblaments i noms genèrics i diu que l'únic que fan és pervertir la llengua i crear confusió. 


Carme Junyent ha fet mans i mànigues per evitar els: 'tots i totes', 'benvinguts i benvingudes', 'nens i nenes', 'alumnats' que es troben en molts documents, disposicions legals i discursos, ja que aquests canvis poden arribar a deformar la gramàtica. Les declaracions de Junyent a Vilaweb recentment han estat molt comentades en àmbits lingüístics.

"Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere en la llengua catalana” és el llibre que ha coordinat Junyent, on recull les intervencions i les anàlisis de diferents professionals durant un jornada l'any 2010, organitzada pel Gruo d'Estudi de Llengües Amenaçades. Arran d'aquesta lluita per deixar de desdoblar en femení i en masculí Carme Junyent també ha participat en la creació d'un document: "Acords per a l’ús no sexista del llenguatge", que està plenament vigent.


També la Universitat Autònoma de Barcelona es va fixar en aquest aspecte de la llengua i l'any 2008 va publicar una “Guia per a l'ús no sexista del llenguatge a la UAB” amb la que es pretén desemmascarar alguns d'aquests usos sexistes i proposar solucions, alternatives que no afectin la normativa de la llengua. El document va ser elaborat pel Servei de Llengües de la UAB per encàrrec de l’Observatori per a la Igualtat de la Universitat i també va comptar amb l'ajuda de l'Institut Català de les Dones. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada