dissabte, 21 de desembre del 2013

LA INVISIBILITAT DE LA DONA CIENTÍFICA


L'anàlisi de milions d'articles científics demostra que investigacions científiques realitzades per homes tenen més reconeixement que les realitzades per dones, tot i que quasi el 30% de la producció científica mundial està feta per dones. A Espanya el 37% de les investigacions estan firmades per dones.


La Universitat d'Indiana (EUA) ha realitzat aquesta investigació a través de l'anàlisi de més de cinc milions d'articles científics publicats entre el 2008 i el 2012. Els investigadors d'aquesta universitat juntament amb Cassidy Sugimoto, coautor de l'estudi, afirmen que les investigacions més citades són realitzades per homes i afegeixen que: “perquè un país sigui científicament competitiu, ha d'optimitzar el seu capital intel·lectual, no es pot obviar les contribiucions de la meitat de la població.”

La Revista Nature ha publicat aquest estudi i diu que les investigacions realitzades per dones tenen menys possibilitat de ser citades. Sugimoto comenta sobre els resultats que: “Són necessaris per corregir un problema molt extès; haurien de servir com a toc d'atenció”, també afirma que la ciència discrimina les dones.

Els països en els quals hi ha més % de desigualtat són els que basen el seu desenvolupament econòmic en la investigació, és el cas d'Estats Units, Alemanya o bé el Regne Unit. Per tant, a Espanya hi ha discriminació però les dades no la reflecteixen tant perquè hi ha un volum baix en investigació, ja que la professió científica està menys valorada.


La doctora Carme Valls afegeix que aquestes dades porten de retruc a una altra constatació de discriminació: els estudis es basen en temàtiques i problemes que afectes més els homes que les dones, en salut és un fet evident. També hi ha molts estudis de salut que basen les seves conclusions amb dades extretes només d'informants homes o hiomes com a objecte d'estudi,en temes de salut general. Valls afegeix que hi ha països que han establert normatives que obliguen a afegir en els seus estudis de salut població femenina, per tal de poder rebre subvencions o que els estudis siguin validats; com és el cas d'EEUU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada