diumenge, 29 de desembre del 2013

LA LLET MATERNA; L'ASSIGNATURA PENDENT DE L'EDUCACIÓ


La Federació espanyola d'associacions pro lactància materna (FEDALMA), ha publicat a principis de desembre les conclusions del congrés que va organitzar a Barcelona el setembre passat. Sota el lema “lactància i diversitat” es pretenia donar visibilitat a la situació actual en el suport a les mares lactants; col·laborar en la difusió de les darreres evidències científiques en lactància materna i la millora de la formació a professionals de la salut i a assessores de lactància.


Les conclusions d'enguany subratllaven la necessitat de normalitzar la lactància materna; poc més d'un 10% de la literatura infantil reflecteix aquesta pràctica en humans, mentre que en un 80% dels casos es fa referència a l'artificial. En el congrés es destacà que a l'educació secundària gairebé no hi ha referències a la lactància materna, no se n'explica el funcionament fisiològic com a part del cicle sexual reproductiu de les dones, i la informació que hi apareix moltes vegades és errònia o incompleta.

L'organització es planteja en quina mesura aquest fet pot condicionar les decisions dels futurs pares respecte de la tria de la llet humana per als seus nadons. Remarquen també que no existeixen de moment programes que incloguin la lactància materna dins del currículum, ni com a part de la biologia humana ni com a hàbit saludable d'alimentació.

També remarcaven en aquestes conclusions la importància de l'oxitocina, una hormona a dia d'avui encara poc coneguda i valorada en la seva implicació escencial en l'alletament i en la necessitat de fomació actualitzada i científica dels professionlas de la salut respecte dels darrers coneixemenst en alletament matern.

El congrés el va tancar l'eminent antropòloga Meredith Small, professora de la universitat de Cornell a Nova York, molt popular per les seves obres de divulgació científica sobre el comportament humà i el primat. Actualment el seu interès se centra en la intersecció de biologia i cultura, i la seva influència en el model de criança.


Meredith Small durant la clausura del congrés.


FEDALMA agrupa cinquanta associacions i grups de suport a l'alletament de tot l'Estat espanyol; gairebé la meitat de les quals es troben a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada