diumenge, 1 de desembre del 2013

LES SEQÜELES TRENQUEN EL SILENCI


Ibone Olza: “La fi de la violència obstètrica està molt més a prop des que les facultats i escoles de llevadores han trencat el silenci i han acceptat mirar el dolor que ha provocat un model d'atenció obstètrica que no respecta la fisiologia ni el protagonisme de les mares i els seus nadons”.


La psiquiatra infantil i perinatal Ibone Olza ens explica la seva experiència en tornar de Xile, on el passat 21 de novembre a la Universitat de Valparaíso es van dur a terme les Jornades sobre violència obstètrica, per detectar, prevenir i abordar les seqüeles del trauma i violència en el part.

Segons relata l'experta, es van tractar tots els punts de vista de la violència obstètrica tant per part de professionals com de testimonis; des de l'experiència de les mares que han estat maltractades en el part fins al trauma que comporta als professionals atendre aquests parts i que molts cops són obligats a exercir aquest tipus de violència. Va resultar una jornada intensa i alhora productiva. Segons els participants de la jornada, afavoreix a la discussió i motiva a generar canvis.


Tres mares expliquen la seva experiència en el part com a víctimes de la violència obstètrica a l'Escola Universitària de Comadrones de Xile.  


Ibone Olza va explicar com moltes dones se senten excloses avui en dia del seu propi part, va dir que cal una humanització de la medicina, la relació entre la dona i l'equip mèdic és desigual, quan no hauria de ser així, però moltes dones ho accepten per ignorància o a vagades per comoditat, per no haver de discutir en aquest moment tan delicat.

La doctora Ibone Olza ha estudiat l'impacte emocional que suposa per a les dones una cesària o una experiència traumàtica en el part, que afecta al vincle entre mare i fill. Molts cops les dones se senten culpables per no haver pogut parir de forma natural i és un pes sobre la consciència que els hi pot durar molt temps.


Ibone Olza, a l'esquerra, durant les jornades a Xile.
El pròxim repte, tant per als professionals com per als formadors d'aquests, és reduir l'alarmant nombre de cesàries innecessàries que s'estan duent a terme _Xile és el quart país amb més nombre cesàries_ i que es va analitzar en un dels seminaris organitzats per l'Escola d'Obstetrícia i Puericultura de la Universitat. Com diu Olza “Les cesàries són segures, però això no justifica que se'n facin tantes”.


Es va criticar que s'ha passat de veure el part com un dels processos naturals més trascendentals, emotius i íntims, a veure's cada cop més com una intervenció mèdica, freda i sense escrúpols. Un fenomen que avui en dia es comença a tenir en compte, ja que, segons revelen els estudis, les cesàries representen una taxa de mortalitat molt més elevada que el part normal. També reclamen més atenció a l'emparàs, part i puerperi per part dels serveis tant públics com privats, per evitar problemes posteriors per no tenir en compte aquestes seqüeles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada